Symptomen van burn-out

Symptomen van stress & burn-out

Hieronder vindt u de meest voorkomende symptomen van burn-out. Typisch bij mensen met burn-out, is dat deze symptomen en signalen vaak genegeerd worden. Mensen in onze maatschappij hebben de gewoonte om altijd te blijven doorgaan. Hierdoor worden de symptomen steeds maar versterkt.

Lees onderaan ook enkele verhalen van mensen die last hadden van burn-out...

Lichamelijke symptomen

  • Vermoeidheid en uitputting zijn dé belangrijkste kenmerken van burn-out. Je geraakt als het ware (letterlijk) niet meer vooruit in het leven. Sommige mensen ervaren dat als zeer spectaculair: een crash.


  • Energietekort (en chronisch lege batterijen) ontstaat doordat de vermoeidheid zich opstapelt en omdat je steeds maar doorgaat, ondanks de signalen.


  • Slaapproblemen zijn vaak het eerste signaal van stress. Moeilijk inslapen doordat je ligt te piekeren, niet doorslapen en dan uren wakker liggen of heel vroeg wakker worden 's morgens en dan liggen piekeren over de komende dag.


  • A-typische lichamelijke pijn: aanhoudende hoofdpijn, spierpijn (zoals bij griep), last in schouders en nek, lage rugpijn,... zijn allemaal mogelijke stresssignalen.


  • Spijsverteringsstoornissen door stress treden heel vaak op: het stressmechanisme legt als het ware het spijsverteringsstelsel stil. Wat opvalt is ook dat mensen vaak minder eten door stress, maar het kan ook net omgekeerd zijn: mensen hebben soms nood aan voedsel dat 'instant-energie' geeft (bv. snacks, suiker, koffie, chocolade,...).


  • Bijnieruitputting


  • Hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, versnelde hartslag.


  • Terugkerende infecties: je weerstand wordt ondermijnd door stress.


  • Verslavingen of afhankelijk zijn van medicatie, alcohol, suiker, sigaretten,...

Emotionele symptomen

  • Emotionele uitputting en een opgebrand gevoel: het gaat allemaal niet meer. Alles lijkt een berg die voor je opdoemt. De dingen die je vroeger in een handomdraai deed, lijken nu onoverkomelijk.


  • Voortdurende sfeer van irritatie: je bent snel prikkelbaar, reageert soms kort, hebt een kort lontje. Je barst zomaar in tranen uit of hebt last van woede-uitbarstingen.


  • Piekeren, onzeker zijn, angstig en opgejaagd zijn, zijn ook vaak voorkomende symptomen.


  • Lusteloosheid en gelatenheid: het kan je a.h.w. allemaal niet veel meer schelen...


  • Machteloosheid, niet meer kunnen genieten, hyperactiviteit, zich slachtoffer voelen van de situatie, zijn ook vaak signalen die men beter niet negeert.

Symptomen op mentaal vlak

  • Concentratieproblemen zijn vaak voorkomende klachten. In combinatie met geheugenverlies, stemt het tot nadenken. Mensen stellen zich vaak de vraag: 'Heb ik de ziekte van Alzheimer?'. Kleine, minder belangrijke dingen of grote serieuze zaken: onthouden is moeilijk. Een boek of een document lezen, lukt moeizaam. Vaak verergeren deze klachten wanneer men moe is. Dit geheugenverlies en/of concentratiestoornis kan er vermoedelijk gekomen zijn door een overbelasting van het werkgeheugen. Dit kan veroorzaakt worden door ofwel overdreven werken ofwel overdreven piekeren.


  • Mensen presteren minder, maken meer fouten, hebben het gevoel te falen en krijgen hierdoor een laag zelfbeeld. Deze symptomen zitten vaak in een vicieuze cirkel: het ene versterkt het andere.


  • Mensen kunnen niet relativeren, zijn perfectionistisch ingesteld, zitten vaak met negatieve gedachten, hun hoofd zit vaak te vol, ze hebben soms last van uitstelgedrag en besluiteloosheid.

Symptomen op sociaal vlak en op vlak van zingeving

  • Sociale contacten vermijden, steeds meer uit de weg gaan of net omgekeerd: sterk aanhankelijk/afhankelijk zijn van andere mensen.


  • Cynisch gedrag t.o.v. collega's, huisgenoten, medemensen is een terugkerend symptoom bij burn-out. Mensen lokken soms conflicten uit, komen agressief uit de hoek...


  • Mensen stellen zichzelf vaak levensvragen: 'Is dit het nu?', 'Is wat ik doe wel het juiste in mijn leven?'.


Enkele verhalen, uit het leven gegrepen, verteld door mensen met burn-out...


"Maandag kon ik nog gaan werken, dinsdag stond ik op en kon ik niet meer uit mijn bed. Ik was zo moe. Ik ben onmiddellijk naar de dokter geweest: overspannen. Een week rusten zou me er wel weer bovenop helpen. Drie maanden later voel ik mij krachtiger dan voorheen."


"Ik ging bij Dominieke op aanraden van mijn huisarts. Zij adviseerde mij om thuis te blijven. Ik zag dit echt niet zitten. Ik was wel moe en had wel stress op het werk maar ik vond dat geen reden om thuis te moeten blijven. In een gesprek met Dominieke maakte zij mij al snel enkele dingen duidelijk. Ik vond mijn geheugenverlies niet zo erg en dat ik me niet zo goed kon concentreren, vond ik niet zo spectaculair. Dominieke tilde daar nogal zwaar aan. Uiteindelijk bleef ik thuis, kwam ik tot rust en kon ik - volledig hersteld - weer aan het werk."


"Ik kon niet meer. De druk op het werk was hoog. Mijn zus was twee jaar geleden overleden en ik had de scheiding van mijn ouders nog niet verwerkt. Dominieke heeft mij eerst geholpen met mijn rouwprocessen. Daarna leerde ze mij omgaan met de stress op het werk. Ik kwam tot rust. Ik leerde 'neen' zeggen en mijn grenzen aangeven, ook thuis. Maar... mijn vrouw kon hier niet mee om. Ook zij liep tegen de rand van een burn-out aan. Dominieke adviseerde mij om samen met mijn vrouw eens langs te komen. Ze heeft haar ook begeleid en we zijn alles in ons leven eens gaan analyseren en een aantal dingen anders gaan aanpakken. Kleine veranderingen hebben spectaculaire gevolgen gehad in ons leven."


"Twee kleine kinderen, een bouw, mijzelf helemaal geven in mijn werk, mijn man die na zijn werk onmiddellijk naar onze bouw gaat. Het werd mij allemaal teveel. Ik begon zomaar te wenen op het werk. Dominieke leerde mij dat het OK was om af en toe hulp te vragen aan anderen. Een tijdje rusten, ouders en schoonouders ingeschakeld, een (tijdelijke) poetsvrouw gevraagd, leren 'dominokoken' bij Dominieke, boodschappen doen bij collect & go... en aan mezelf gewerkt... Het heeft mij weer op de goede weg gezet."


"Ik kon zelfs na 6 weken thuis zijn nog steeds mijn computer niet open doen. Het gaf mij ongelofelijk veel stress. Uiteindelijk ben ik nu weer aan het werk. Dominieke heeft mij geleerd hoe ik anders tegen het werk kan aankijken."


"Ik kreeg al stress door alleen maar te denken aan de glazen schuifdeuren van mijn werk die voor mij open gaan... Ik wou niet thuis blijven, maar mijn stress-mechanisme was zo overprikkeld dat de huisarts en Dominieke mij konden overtuigen om toch een tijdje tot rust te komen. Uiteindelijk kan ik nu weer stress-vrij door de schuifdeuren van het werk naar binnen stappen..."


"Ik had al 6 maanden last van barstende hoofdpijn. Ik was duizelig en had hartkloppingen. Toen ik bij Dominieke de eerste keer langs ging, op aanraden van mijn huisarts, maakte ze mij duidelijk dat dit niet normaal is. Ik dacht: iedereen heeft toch wel eens wat last. Het zou wel vanzelf overgaan... Helaas, dat deed het niet. Dominieke heeft veel werk met mij gehad: ik was tegendraads, kon niet aanvaarden dat ik een burn-out had, had het gevoel dat ik gefaald had en dat ik minder aankon dan anderen... Ik heb er lang over gedaan om in eerste instantie te aanvaarden dat het niet meer ging. Dominieke maakte mij ook duidelijk dat dit tijdelijk was. Alleen dàt heeft mij er eigenlijk door gesleurd in die moeilijke periode: haar geloof dat alles weer goed kwam. Ze heeft gelijk gekregen, ook al heb ik het haar behoorlijk moeilijk gemaakt :-)..."


Herken je jezelf hierin? Wil je graag een gesprek om te zien of we je kunnen verder helpen? Neem hier vrijblijvend contact op.

unsplash