6 uur werken per dag
stress

6 uur werken per dag ?!

Waarom Zweden overstapt op werkdag van zes uur

(en hoelang wij werken)

Zweden wil evolueren naar een standaardwerkdag van zes in plaats van acht uren. Heel wat Zweedse bedrijven hebben de overgang al gemaakt en een zorgtehuis experimenteert een jaar lang met de zesurendag om de kosten en baten van de kortere werkdag te evalueren.

‘Ik heb sterk de indruk dat het nu makkelijker is zich intens te focussen op het werk. Iedereen is gelukkiger en beter uitgerust’, aldus Linus Feldt, CEO van Appontwikkelaar Filimundus.

Hoewel tal van onderzoeken waarschuwen dat het geen goed idee is, werken we nog vaak tot 50 uur per week of meer. Omdat we denken dat we zo meer werk verzetten en de vruchten daarvan wel later zullen plukken. Maar een recente studie met 600.000 proefpersonen toonde aan dat wie 55 uur per week werkt 33 procent meer risico op een beroerte loopt dan wie zich aan een 35- tot 40 uren werkweek houdt.

De in Stockholm gevestigde appontwikkelaar Filimundus stapte vorig jaar over naar de zesurendag. CEO Linus Feldt: “De achturendag is niet zo efficiënt als we denken. Het is bijzonder moeilijk acht uur lang geconcentreerd te blijven op een bepaalde taak. Om de klus te klaren, lassen we pauzes in om de werkdag draaglijk te maken. Maar tegelijk slagen we er amper in ons privéleven boeiend te houden. We willen meer tijd doorbrengen met ons gezin, we willen bijleren of sport beoefenen. Ik wilde zien of er een manier bestond om die zaken op elkaar af te stemmen”.


Minder afleiding, minder vergaderen


Om de ‘verloren’ werkuren te compenseren, vraagt Feldt zijn personeel tijdens de werkuren geen sociale media te gebruiken, andere afleidingen tijdens het werk te weren en het aantal vergaderingen tot een minimum te beperken. “Ik heb sterk de indruk dat het nu makkelijker is zich intens te focussen op het werk. Mijn mensen hebben nog energie over als ze het kantoor verlaten”.

De idee is dat zo’n gecondenseerde werkdag voor meer motivatie en energie zorgt, zodat op minder tijd meer kan gepresteerd worden. De productiviteit van zijn bedrijf is volgens Feldt stabiel gebleven sinds de overgang van achturen- naar zesurendagen. Bovendien zijn er nu minder conflicten op de werkvloer, “omdat iedereen gelukkiger en beter uitgerust is”.

Filimundus vond het warm water niet uit. Dertien jaar geleden schakelden de servicecentra van Toyota in Göteborg al over naar de zesurendag. Ze stelden vast dat hun personeel sindsdien gelukkiger is, dat er minder personeelsverloop is en dat het makkelijker is nieuwe werkkrachten aan te trekken. De winst is er een kwart toegenomen. “Daarenboven worden de machines efficiënter gebruikt en hebben we een lagere kapitaalkost. Iedereen vaart er wel bij”, verklaart directeur Martin Banck aan The Guardian.

In februari voerde een zorgtehuis in Göteborg de zesurendag in voor het verplegend personeel, met hetzelfde loon. Het experiment loopt tot eind volgend jaar en moet aantonen of de kost van 14 nieuwe verplegers opweegt tegen de verbeteringen in de patiëntenzorg en in de moreel van het personeel. Het experiment heeft intussen navolging gevonden in de universiteitskliniek van Göteborg en in twee ziekenhuizen in Umeå.

Enkele weken geleden trok slaapexpert Paul Kelley van de universiteit van Oxford nog aan de alarmbel. Volgens Kelley lijden we allemaal aan slaaptekort door onze werkuren van 9 tot 5, die niet overeenstemmen met onze biologische klok. “Mensen voor 10 uur ‘s ochtends laten werken, is een vorm van marteling en het maakt ons ziek”, stelt Kelley.

 

De morgen, 01-10-15, 18.49u – Luc Beernaert – Bron: ScienceAlert, The Guardian, Metro