Bemoeialleke 37
stress

Bemoeialleke 37.com

Vind jij het ook zo leuk om je te bemoeien met iemand anders? En vreet dat ondertussen aan je energie? Lees hier hoe dat komt…


In de literatuur vind ik drie categorieën beschreven: mijn zaak, jouw zaak en “andermans” zaak. Daarbij staat “andermans” voor alles dat buiten jouw of mijn domein ligt, voor alles waarover ik geen controle heb. 


Het grote probleem is vaak dat wij ons zo graag bemoeien met de zaak van iemand anders. Dat zit waarschijnlijk in onze genen… ☺ Daardoor verliezen we onze eigen zaak uit het oog maar verliezen we ook heel veel energie. Het betekent ook dat we niet tot onze kern kunnen komen, dat we ons afzonderen van onszelf en dat we innerlijk niet op één lijn zitten en niet in evenwicht zijn. We vervreemden van onszelf en voelen daardoor vaak een diepe eenzaamheid.


Hoe gebeurt dit concreet? Alles waarvan ik vind dat “jij moet”, is een vorm van bemoeienis… jij moet gaan werken, ik wil dat je gelukkig bent, jij moet op tijd zijn, jij moet beter voor jezelf zorgen, als je je zorgen maakt over aardbevingen, oorlog of wanneer je zal sterven…


Denken dat ik weet wat het beste voor iemand anders is, is pure hoogheidswaanzin en overmoed en het resultaat is spanning, stress en angst.
 Te weten komen wat écht goed is voor mij, daarover gaat het. Daardoor zal ik geen energie verliezen. Integendeel, het zal mij energie opleveren als ik aan mijzelf werk.

Dus, volgende keer als je niet in evenwicht bent en onvoldoende energie hebt, vraag je af met wiens zaak je bezig bent geweest.


Leef! En bemoei je met je eigen zaken!!


Neem vrijblijvend contact op.