Jongeren leren ons chillen
stress

Jongeren

leren ons chillen…

Jongeren leren ons chillen…


In het woordenboek wordt ‘chillen’ omschreven als ‘niets doen’. Het is ook: ontspannen, genieten, rustig aan doen, relaxen... Chillen is populair onder jongeren. Zij kunnen dat moeiteloos: ‘niets doen’. Wat is er fijn aan niks doen? En… hoe doe je ‘niets’?


‘Niets doen’ is tijdsbeleving zonder doel, druk of deadline. Het ligt niet vast wat er moet gebeuren. Het is dus vrije ruimte waarin er van alles kan ontstaan. Ruimte voor wat er op dat moment belangrijk is of zo maar tevoorschijn komt. Waar je iets voor voelt, waar je zin in hebt, creativiteit!  En blijkbaar hebben jongeren daar veel behoefte aan.


Veel volwassenen vinden dat maar niks. “Doe toch eens iets”… Daarmee proberen ze jongeren te stimuleren.


Zou het kunnen dat de grote behoefte van jongeren om te chillen komt, doordat wij, volwassenen, vooral bezig zijn met input geven? We ‘stoppen’ er van jongs af aan vanalles in. Zoveel prikkels en actie, zoveel ‘doen’ en stress.


Chillen is misschien wel een rem. Een manier om de stroom prikkels stil te leggen, te verwerken en tot rust te komen. Even tot je zelf komen en misschien wel merken wat er zich bij jou van binnen afspeelt, hoe het écht met je gaat.


Wij kunnen misschien ook wat meer chill-tijd gebruiken! Meestal nemen wij amper de tijd om te chillen.

Wij zijn van die druk-druk-druk-volwassenen, die tijdens de pauze van de film gauw even de vaat legen of een wasmachine opvullen...


Ben jij er ook zo ééntje, of kan jij chillen? :-)


Neem hier vrijblijvend contact op.