Wat is stress
stress

Wat is stress?

Stress zorgt in ons lichaam voor een natuurlijke reactie die ons in staat stelt om snel te reageren op gevaar: onze polsslag en ademhaling versnellen, onze spieren spannen zich op, er komt adrenaline vrij in ons bloed. Dit is een belangrijk overlevingsmechanisme, bijvoorbeeld wanneer u oog in oog staat met een beer. Dan dient u snel te reageren.


Vandaag, in onze huidige maatschappij, worden we echter zelden met beren geconfronteerd. We worden wel met andere stresserende situaties geconfronteerd, maar dan is deze automatische reactie van het lichaam overbodig.

Op zich is stress in ons leven niet zo erg. U hebt een portie gezonde stress nodig om voldoende uitdaging te hebben in het leven. Chronische stress is echter wel een probleem. Vooral als de draaglast (de hoeveelheid stress) groter is dan de draagkracht (de mogelijkheid om met de situatie om te gaan) en als u onvoldoende tot ontspanning kan komen na het stressmoment.


Chronische stress kan leiden tot overbelasting en uitputting wanneer er iets ingrijpends gebeurt. Wanneer u bijvoorbeeld uw baan verliest of een relatiebreuk meemaakt, wanneer u langere tijd onder druk staat door te veel werk, spanningen op het werk of in uw gezin ondervindt, financiële problemen hebt. In het ergste geval mondt dat uit in overspannenheid of burn-out.


Teveel stress en overbelasting uiten zich in allerlei symptomen op lichamelijk, emotioneel, mentaal en sociaal vlak.

Om met deze (chronische) stress leren om te gaan, kan stresscoach Dominieke Van Den Bossche van StressAanpak u begeleiden. Zij leert u oefeningen aan om te ontspannen en onderzoekt wat er eventueel kan veranderen in uw leven. Zij begeleidt u stap voor stap naar een minder gestresseerd leven…

Neem vrijblijvend contact op.