Het nieuwe nietsdoen
stress

Het nieuwe nietsdoen

Het nieuwe nietsdoen

 

Ruim vijftien jaar nadat het woord "onthaasten" voor het eerst zijn intrede deed, hebben we het drukker dan ooit. De helft van alle werknemers klaagt nu al over teveel stress, terwijl de overheid juist van ons verwacht dat we er nog een schepje bovenop doen. 

In 'Het Nieuwe Nietsdoen' constateert Gerhard Hormann dat chronische stress het belangrijkste gezondheidsrisico dreigt te worden van de 21e eeuw. Steeds meer mensen lopen tegen een burn-out aan en ook op steeds jongere leeftijd. 

Nietsdoen wordt steeds meer beschouwd als not-done, want in deze participatiesamenleving draait alles in de eerste plaats om arbeidsparticipatie. In 'Het Nieuwe Nietsdoen' waarschuwt Gerhard Hormann de gepensioneerden van de toekomst alvast voor wat hen op dat terrein waarschijnlijk allemaal nog meer te wachten staat.

Wist je trouwens dat...


  • mensen gemiddeld 15 keer per uur op hun smartphone kijken?
  • we elke nacht maar liefst 1,5 uur korter slapen dan vorige generaties?
  • het spreekwoordelijke korte lontje misschien wel in de eerste plaats te wijten is aan een chronisch tekort aan seks?
  • het vooral Nederlanders (misschien ook wel Belgen?) zijn die overstuur raken als ze op hun vakantieadres geen wifi hebben?
  • je helemaal geen multimiljonair hoeft te zijn om lekker niets te doen?


Terwijl de overheid de regels rondom uitkeringen steeds verder aanscherpt, pleit Hormann in zijn nieuwe boek voor een onvoorwaardelijk basisinkomen en een omgekeerde werkweek: twee dagen werken, vijf dagen vrij. Juist nu je in de media steeds vaker argumenten aantreft om je hypotheek misschien toch maar niet versneld af te lossen, bedenkt hij er nog een aantal redenen bij om dat vooral wel te doen. Want bezorg je jezelf met een hypotheekvrij huis niet gewoon een soort basisinkomen van 1000 euro?


“Juist wanneer je niets doet, ontdek je waar het leven werkelijk om draait,” stelt psycholoog Kemal Inci.

'Niets doen' is simpelweg iets doen zonder door jezelf of door anderen opgelegde verplichtingen of verwachtingen. Het is gewoon jezelf kunnen zijn. Je neus achterna gaan... Het is je plots bewust worden van het leven, de controle uit handen geven, de dagelijkse focus loslaten. Niets doen is jezelf vrijmaken van alle verplichtingen. Het is go-with-the-flow, chillen, lanterfanten...


'Het Nieuwe Nietsdoen'  gaat over onthaasten in een nieuw tijdperk en ontspannen in een maatschappij die 24 uur per dag doordendert. Gaan we in reactie daarop nog harder rennen en nog driftiger multitasken of proberen we juist al die overbodige ballast kwijt te raken? En wat willen we nu liever: dag en nacht online zijn of elke dag ontspannen leven?

De auteur pleit in dit boek voor een 'simpeler leven'. Hiermee bedoelt hij een leven waarin het niet gaat om het vergaren van bezit, het verhogen van status en de drang om continu online te zijn. Dit noemt hij 'het nieuwe nietsdoen'. Zelf heeft hij zijn manier van leven veranderd toen hij zijn baan verloor. Nu heeft hij vaker een lege agenda maar ook vaker een leeg verlanglijstje. Door simpeler te leven en minder geld uit te geven, ervaart hij meer vrije tijd en meer vrijheid. Hij plaatst zijn ervaringen naast de verandering in opvattingen over werk en leven die – hoewel er volgens hem een taboe rust op 'nietsdoen' – ook in de maatschappij gaande is. 

(Recensie naar Jannetta van der Zee)

Kunnen we jou helpen met leren leven naar de principes van 'het Nieuwe nietsdoen'? Wees welkom!