Verschil tussen meditatie en...
stress

Wat is het verschil tussen meditatie en...

Wat is het verschil tussen meditatie en relaxatie?

 

Soms denken mensen dat meditatie dient om tot ontspanning te komen. Maar een ontspannings-oefening is ontspannend, mediteren daarentegen is eigenlijk 'hard werken'. :-)


Een ontspanningsoefening heeft als doel om je ego te kalmeren. Meditatie heeft als doel om je ego op te ruimen. Er zou je een diepe innerlijke rust kunnen overkomen.

Een ontspanningsoefening werkt eerder symptomatisch. Met meditatie pak je het probleem als het ware bij de oorzaak aan. Met ontspanning kan je leren om je stress onder controle te houden. Met meditatie kan je leren 'vergeten' waarom je stress hebt.


Wat is het verschil tussen meditatie en mindfulness?


Eén doel van meditatie kan zijn: een zekere spiritualiteit bereiken, namelijk jezelf als het ware overstijgen. Het is eerder afstand nemen van je geest en je gedachten.


Een andere interpretatie van meditatie is dat je bewust tijd maakt voor jezelf. Je creëert even een pauze door één van de talrijke vormen van meditatie te beoefenen. Het gaat er echt om dat je tijd neemt om te ontdekken wat er werkelijk in jou omgaat.


Mindfulness gaat over aandacht hebben voor het hier en nu. Het is eerder een manier van leven. En het daagt ons uit om zonder oordeel naar dat hier en nu te kijken. Gewoon waarnemen, niet oordelen. Niet over onszelf, niet over onze gedachten. Dus we nemen niet, zoals bij meditatie, afstand van onze gedachten, maar we nemen onze gedachten waar zonder oordeel. 


Je beoefent mindfulness door met aandacht te leven. Je doet de dingen bewust, zonder op automatische piloot over te schakelen. Je leert werkelijk aanwezig te zijn in het moment, zodat je niet meer instinctief reageert maar eerder bewust.


Kunnen we jou op weg helpen met meditatie? Wees welkom!